Výroba piva

BERNARD

Mletí sladu

Šrotovník

Před vařením piva probíhá mletí sladu, takto připravené surovině říkáme šrot. Ze zásobníků se odměří potřebné druhy sladu podle toho, jaký druh piva se bude vařit.

Vaření piva

Varna – srdce pivovaru

Vystírání – po smíchání sladového šrotu s vodou se aktivují přírodní enzymy.
Rmutování – složité cukry se přeměňují na jednodušší cukry důležité pro kvašení.
Scezování – oddělíme výluh ze sladu, vzniká sladina. Zbylému sladovému šrotu se říká mláto, které následně poslouží jako výživné krmivo v živočišné výrobě.
Chmelovar – sladinu vaříme s chmelem, vzniká hořká mladina. Dostáváme požadovanou hořkost, aroma a barvu.

Chlazení mladiny

Ve víru

Ve vířivé kádi z mladiny oddělíme kaly. Téměř vroucí mladinu pak ochladíme na asi 8°C.

Kvasnice

Vždy čerstvé

Používáme vlastní kvasnice. Získáváme je pomnožováním v tzv. propagační stanici. Kvasnice pro pivo Bernard jsou tedy vždy čerstvé.

Hlavní kvašení

Na svět přichází mladé pivo

Do mladiny přidáme kvasnice a začne hlavní kvašení – cukry se mění na alkohol a oxid uhličitý. Po 7 až 10 dnech vznikne tzv. mladé pivo.

Zrání a ležení piva

Poctivé pivo

Po hlavním kvašení mladé pivo zchladíme na asi 4°C a přečerpáme ho do ležáckých tanků. Zde pivo leží a dozrává. Ctíme tradici, správné české pivo necháváme zrát a zakulacovat přibližně 20 až 30 dnů.

Filtrace

Křemelinová a mikrobiální filtrace

Základní filtrace oddělí zbytky kvasnic, následující mikrobiální filtrace zachytí veškeré mikroorganismy. Pivo ale nepřipraví o chuť, vůni a barvu a uchová mu všechny výživné hodnoty. Tento proces nahrazuje obvyklou pasterizaci, naše pivo zůstává „živé“. To nás odlišuje od většiny pivovarů.

Stáčení

Lahvovna a stáčírna sudů

Pivo stáčíme do lahví s korunkovými a patentními uzávěry, a také do sudů o obsahu 20, 30 a 50 litrů.


Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.

Vítejte v Rodinném pivovaru Bernard