Sladovna

Historie

150 let zkušeností

Původně Rolnická akciová sladovna zahájila provoz v roce 1872. Po požáru v roce 1919 ji koupila firma Moravia, která úspěšně pokračovala ve sladovnické činnosti až do dalšího požáru koncem druhé světové války. Výroba byla obnovena v roce 1951.

Současnost

Z Moravy do světa

Od září 2000 je sladovna naše, jsme zároveň jejím největším odběratelem. Slad v Rajhradu nakupují také české minipivovary a zahraniční odběratelé.
Naše sladovna patří k posledním v České republice, kde se slad vyrábí tradičním humnovým způsobem. Zároveň je největší sladovnou svého druhu na světě.
Roční produkce je kolem šesti tisíc tun tradičního českého sladu. Používáme kvalitní sladovnický ječmen z okolí Brna a z Vysočiny.

Slad

Od základu poctivě

Slad je jedna z nejdůležitějších surovin pro výrobu piva. Sladování tradičním humnovým způsobem je nákladné a časově náročné, ale takto vyrobený slad je pro výrobu typického českého ležáku ten nejlepší. Proto ho používáme.

Výroba sladu

Proces klíčení

Sladování je několikadenní proces. Nejdříve se ječmen namočí, aby získal vlhkost ke klíčení. Následně se rozprostírá na humna - podlahy v chladných místnostech bez přístupu denního světla, kde zrno několik dní klíčí.
Naklíčené zrno se přesune na tzv. hvozd k sušení. Teplota a délka sušení ovlivňuje barvu a další vlastnosti sladu.
Po hvozdění je slad zbaven klíčků tzv. sladového květu, které najdou další využití jako krmivo pro zvířata. Slad se uskladní a připraví pro transport do pivovaru.


Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.

Vítejte v Rodinném pivovaru Bernard