Drobečková navigace
- Úvodní stránka
- Náš svět
- Novinky
- Chmel z Vysočiny už voní v pivu

Chmel z Vysočiny už voní v pivu
Sklidit, usušit, použít. Netrvalo dlouho a chmel, který ještě před nedávnem dozrával na svahu nad městem, už posloužil svému účelu. I letos připravujeme tradiční podzimní speciál, ležák s chmelem, který vyrostl na nejvýše položené chmelnici v ČR.
Koření pro edici Ležáku s chmelem z Vysočiny skutečně vyrostlo a uzrálo na Vysočině v nadmořské výšce 560 metrů u Humpolce, skoro nadohled od pivovaru. Ještě předloni chmel pro toto pivo rostl na zahradě našeho vrchního sládka Josefa Vávry, ale pro stále oblíbenější speciál už nebyla kapacita dostačující. Proto vznikla na volném slunném pozemku za městem malá experimentální chmelnice.
Chmel tu roste a zraje až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech. „Zdejší chmel je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná,“ zhodnotil kvalitu jedné z nejdůležitějších surovin pro výrobu piva vrchní sládek Josef Vávra.
Letos pivovar připraví asi 200 hektolitrů tohoto oblíbeného pivního speciálu, poprvé k ochutnání by měl být na přelomu listopadu a prosince.
Chmelnici jsme založili v květnu 2023 s pomocí studentů místní České zemědělské akademie. Je zde celkem 144 rostlin šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.
Radek Tulis
tiskový mluvčí
mobil: +420 603 869 596
e-mail: radek.tulis@bernard.cz | web: www.bernard.cz | FB: www.facebook.com/bernard.cz