Tipy a triky

Máme pro vás pár tipů a triků, aby pivo skvěle chutnalo.

Co říká pěna

Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se k tobě blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáš, co tě čeká. A nemusíš být zrovna zkušený pivař, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme nebo ne.

  • Pěna je rovná, hustá, hutná, krémová bez bublin a sahá k hornímu okraji sklenice

    Výčepní načepoval pivo na jeden zátah. Věděl, že sklenice, do které čepuje pivo, musí být perfektně umytá a mokrá. Pivo bude mít optimální říz. Tak je to správně.

  • Pivní pěna dělá na sklenici malou čepičku

    Výčepní nejspíš čepoval pivo na dva zátahy. Někdy v pivní pěně zůstane jedna větší bublina. Ta se tam dostane spolu s pivem ve chvíli, kdy výčepní noří koncovku kohoutu opakovaně do rozčepovaného piva. Nemusíte ji propichovat, ona za chvíli zmizí. Ano, i takto se nám to líbí.

  • Pěna je suchá, jakoby papírová. Drží tvar, který připomíná kopec…

    Tady se čepuje pivo několikrát. Někdy můžete najít v pěně i střed, který má tvar sopky. Ten vznikne tak, že pivo čeká na svého zákazníka přímo pod kohoutem, ze kterého odkapává pivo doprostřed rozčepovaného piva… Takové pivo je žádáno pro svůj menší říz a vyšší teplotu.

  • Když dostanete pivo s pěnou, ve které jsou velké bubliny, pěna se ztrácí před očima, a na vnitřní stěně sklenice jsou shluky bublinek,...

    ...jděte jinam.

    Tady se o pivo neumí postarat. Problém bude nejspíše v čistotě skla, které nebylo správně umyto. Poznáte to i tak, že po dopití piva nenajdete žádné pivní krajky neboli kroužky na vnitřní stěně sklenice.

  • Když je vše v pořádku, vypadá pivní sklenice po dopití piva takto.

    Když budete mít žízeň a vypijete pivo rychleji, můžete nechat na dně sklenice i trochu pěny jako pozdrav pro výčepního, že dělá svoji práci skvěle. Na pivo choďte tam, kde se o něj umí postarat. 

Řešení problémů. Co když?

Pivo neteče?

  • Máš naražený plný sud?

  • Je správně naražená narážecí hlava?

  • Nemáš zavřený kompenzátor na výčepním kohoutu?

  • Pustil jsi tlak na lahvi s tlačným plynem?

  • Je v lahvi tlačný plyn?

  • Není zavřený pojistný uzávěr na regulátoru plynu? (taková ta červená páčka)

  • Nečistil či nerozebíral jsi narážecí hlavu? V případě že ano, je tam pojistné „torpédo“. Není obráceně? Vkládá se dovnitř kulatou stranou dolů – jako torpédo při útoku.

  • Nemáš zamrzlé chlazení? Pakliže proplachuješ poctivě vodou, může se to stát.

Pokud je vše výše uvedené v pořádku a stále to neteče, zkus narazit nový sud a volej svého obchodníka.

Pivo je teplé?

  •  Je zapnuté chlazení?
  • Neluxovali jste? Je chlazení v zásuvce?

  • Je nastavený termostat?

  • Je termostat funkční? (chlazení chladí, čeřidlo se točí, okolo „šneků“ v chlazení je led)

Je to zapnuté a nastavené, přesto teplé, zavolej technika nebo obchodníka pivovaru.

Pivo moc pění?

  • Zkontroluj, zda není pod narážecí hlavou nečistota nebo kousek plastu z víčka od sudu.
  • Koukni, zda není poškozené pivní vedení a nepřisává vzduch.
  • Jaký je tlak na hodinách u tlačného plynu? Uprav ho.

Pivo nepění?

  • Jaký je tlak na hodinách u lahve s plynem? Uprav ho.
  • Jak dlouho máš naraženo? Není pivo staré?
  • Jaká je teplota piva? Podchlazené pivo moc pěny nedělá.

Nedrží pěna ve sklenici?

  • Jasná věc, špinavá sklenice!

  • Používáš ve spulboy správný prostředek? S Jarem pěna nedrží ani omylem.

  • Vypláchl jsi sklenici dostatečně studenou vodou v oplachu spulboye?

Pivo je kalné, má špatnou chuť či vůni?

  • Kalné pivo může být přemrzlé. Koukni na teplotu sudu, pakliže je extrémně studený, jedná se o chladový zákal. Nech sudy nějaký čas v teple, zákal zmizí. Sudy uskladni při správné teplotě.
  • Jak často a důkladně proplachuješ vedení? Pivní vedení máš nechat propláchlé na vodě každou noc. Sanituje technik důkladně alespoň 1x za 14 dnů?
  • Máš party pípu? Odraz pivo a vyzkoušej ho takto.

Nevyřešil jsi problém? Volej svého obchodníka.

Čepujete pivo Bernard a chcete se dozvědět více?

Nabízíme školení personálu našim týmem obchodních sládků. Domluvte si školení přes svého obchodního reprezentanta.


Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.